Dedikerad server – Helt egen miljö

Att ha en dedikerad server ger den ultimata friheten. Det är inte alls som ett webbhotell eller en VPS, det är så mycket mer! För den som hyrt sin egna server har möjlighet att välja ut hårdvaran helt själv. Självklart vill man ha det absolut bästa, men haken i det hela är att ju bättre det är, desto dyrare är det varje månad att ha en dedikerad server.

Jämför dedikerade servrar hos dedikeradserver.se som just nu listar 4 olika till riktigt bra priser om man kollar på resurserna man får. Rekommenderas varmt!

Om man driver en seriös webbplats med några tusen besökare varje dag tycker jag absolut att man ska satsa på en egen server. Man slipper då att anpassa sig till andras förbrukning av resurser då allt går till en själv. Ingen kan ta av ens RAM-minne eller CPU-kraft, allt tilldelas en själv. Vill man använda sig av Windows miljö så gör man det, vill man ha Linux miljö istället, ja då använder man det. Det är det som kallas att ha en dedikerad server med 100% kontroll!

Bild på dedikerade servrar med en dator

 Vilken server ska man välja?

Min första dedikerade server var en aning i överkant. Låt oss gå tillbaka till år 2008 när jag drev omkring 15 webbplatser som hade totalt runt 3500 besökare per dygn…

Jag blev kontaktad av en säljare från ett svenskt företag som undrade om jag ville uppgradera till en dedikerad server istället för mitt webbhotell som jag använde där. Då jag själv tyckte att prestandan på webbhotellet i sig inte var den bästa så va jag öppen för förslag. Jag blev erbjuden en server från 2900 kr + moms / månad. När säljaren berättade om innehållet så tyckte jag inte att det va en höjdare (jag jämförde då med min stationära dator som jag hade hemma). Så jag frågade om det inte fanns någon mer kraftfullare vilket det givetvis fanns. Efter att vi gått igenom allt och jag bekräftat hårdvaran via en specificerad lista jag fått via e-post så hamnade priset på 4200 kr + moms / månad (50 400 kr/år).

Några dagar senare när alla mina webbplatser hade migrerats över från webbhotellet till min nya dedikerade server så märktes det en enorm skillnad på prestandan! Men vad hade jag egentligen gjort? Att betala 50 400 kr + moms för en dedikerad server varje år mot att betala knappt 900 kr + moms för mitt webbhotell som jag hade där… Det är en enorm skillnad som min plånbok sedan fick dras med i flera månader tills jag valde att nergradera min dedikerade server till ett mindre paket som till och med va billigare än det första förslaget försäljaren hade presenterat för mig.

Det jag inte hade kollat upp innan mitt köp av en egen server var att se hur mycket resurser mina webbplatser egentligen tar. Trotts att webbplatserna snittade omkring 3500 besökare varje dygn så märktes detta knappt på serven. När jag monitorerade och kollade igenom loggarna så hade serverns CPU knappt gått upp till 8% av total förbrukning (detta under normala arbetsförhållanden). När backuppen kördes kunde CPU kraften ligga runt 20%, men trotts detta så märktes det ingen skillnad. Jag betalade på tok för mycket pengar då jag endast utnyttjade 10-20% av kraften som min dedikerade server hade. Så efter det valde jag att nergradera den.

Det som jag vill ha sagt med detta är att om du letar efter en egen server så bör du kolla upp hur mycket krut du egentligen behöver för att driva dina webbplatser. Gör du som mig kan du räkna med en stor förlust som egentligen skulle kunna varit en extra månadslön för mig. Men dessa pengarna gick rakt in på hosting företagets konto.

Välj prestanda på din dedikerade server

Jämför dedikerade servrar

Det finns idag väldigt många företag som säljer dedikerade servrar, både i Sverige och utomlands. I Sverige är priserna något högre vilket kan ha sina fördelar med responstiden. Men om det endast rör sig om 40-70 millisekunder (MS) så kanske ett utländskt bolag är att fundera på för dig. Idag när jag jämför servrar hos olika leverantörer finns det väldigt häftiga resurser att lägga till. En av de mest revolutionerande sakerna som man idag kan få i en dedikerad server är utan tvekan SSD-diskar. Då blir serven blixtsnabb det vill jag lova!

Jämför paketen och fråga i öppna forum vad andra rekommenderar. Då kommer man att få ut mest för pengarna. Tänk även på att man oftast kan uppgradera sin dedikerade server med tiden, man behöver inte välja det absolut bästa redan från början. Testa dig fram och mät prestandan. Tycket du inte att serven är tillräckligt snabb kanske den behöver mer minne eller snabbare CPU, då är det bara att lägga till det i paketet och mäta resultatet igen! Svårare än så är det inte, det är din egna miljö, du bestämmer!